Leszbi sémák; Te melyik típusba tartozol?

Kezdjük az alapoknál, valami egészen könnyeddel! Ti gondolkodtatok már rajta, a leszbikus címkén belül hova kategorizálnátok magatokat? Úgy érzitek, sem a lipstick, sem a butch jelző nem érvényes igazán rátok? Sebaj, a következő listában biztosan találtok majd olyan kategóriát, amivel azonosulni tudtok! 😉

A feminin kategóriák:

Lipstick leszbikus: olyan leszbikus lány, aki igazán odafigyel arra, hogy nőiesen öltözzön és viselkedjen, lehetőleg minden helyzetben. Szájfény, tűsarok, miniszoknya; bármi jöhet, ami feminin és figyelemfelkeltő. Kinézetük alapján gyakran összekeverhetők femme társaikkal, ám a femme lányokkal ellentétben ők nem a butch, kicsit fiús leszbikusokat kedvelik. Egy lipstick leszbi ideális párja egy hozzá hasonlóan csinos, nőies lány, akivel órákat beszélgethet hajcsavarókról és manikűrről is, ha úgy tartja kedve.

Femme: a femme lányok a lipstick leszbikhez hasonlóan sokat adnak a nőies kinézetre. Gyakori körükben a hosszú haj, a finom smink, és sokan közülük szívesen hordanak vintage, fodros ruhákat. A lipstick leszbikusoktól eltérően viszont nagyon is a fiús, butch partnerek vonzzák őket, és gyakori, hogy egy kapcsolatban a szubmisszív szerepet töltik be. (Fontos azonban megemlíteni, hogy a sztereotípiák nem minden esetben valósulnak meg, léteznek olyan femme lányok is, akiket a domináns szerep vonz.)

Blue Jeans Femme: olyan femme, aki szívesebben hord farmert nyári ruhák és szoknyák helyett. Kinézetét tekintve még mindig a nőies oldalra esik, azonban nem annyira, mint a lipstick lányok.

A fiús kategóriák:

Butch: olyan lány, aki külsejét és viselkedését tekintve inkább fiús személyiségjegyeket mutat. Gyakran ők a domináns felek egy kapcsolatban, ez pedig nem csak a hálószobára, de az élet egyéb területeire is kiterjed. Egy butch partner gyakran vállalja át a férfiszerepet egy kapcsolatban; ő állja a számlát egy kávézóban, ő cipeli hazáig a bevásárlószatyrokat, ő védi meg a partnerét, ha esetleg atrocitás érné. Gyakori a butch-ok körében, hogy kifejezetten büszkék az általuk betöltött szerepkörre.

Stone butch: olyan leszbikus, aki szeret örömet szerezni a partnerének az ágyban, ám ő maga nem szereti, ha megpróbálnak szexuálisan közeledni hozzá. Ez általában abból ered, hogy nem érinti őket jól, ha nőként bánnak velük az ágyban. Általában ők a legférfiasabbak a butch-ok közül, sokan közülük transzneműnek is vallják magukat, nem minden esetben fogadják el, hogy nőnek születtek.

Soft butch: olyan leszbikus, aki külső alapján valahová a butch és a femme közé esik, megjelenése általában androgün. Egyes esetekben a soft butch külső alapján inkább a butch kategóriába sorolható, ám belsőre közelebb áll a feminin oldalhoz.

Stud: domináns leszbikus, legtöbbször butch.

Drag king: a drag queen ellentéte, ha úgy tetszik. Olyan leszbikus, aki férfinek öltözve szerepel nyilvánosság előtt, ám a magánéletében nem, vagy nem annyira hangsúlyosak a férfias tulajdonságai.

Diesel Dyke: olyan leszbikus, aki a külsejét tekintve határozottan férfias, tehát a butch kategóriába esik. Jellemét tekintve hajlamos agresszióra, ideális partnerként pedig általában femme lányokat választ.

Boi: olyan lányok, akik, bár nőnek születtek, általában fiús külsejükkel és viselkedésükkel tűnnek ki a tömegből. Azonban a kinézet nem minden; azok a lányok, akik ebbe a kategóriába tartoznak, gyakran úgy érzik, hogy nem igazán tartoznak a női nemhez. Páran közülük transzneműnek vallják magukat.

Semleges kategóriák:

Aranycsillag leszbikus: olyan leszbikus, aki még soha sem feküdt le férfival és ezt nem is tervezi.

Egycsillagos leszbikus: olyan lány, aki egész életében csak egy emberrel létesített szexuális kapcsolatot.

Chapstick leszbikus: olyan kategória, ami a külsőre soft butch vagy androgün kategóriába tartozó lányokat takarja. Gyakori körükben a hétköznapi öltözködés és a szolid smink (már ha egyáltalán sminkelik magukat). A kategória elnevezése Ellentől származik, aki a saját műsorában használta először a chapstick leszbikus jelzőt.

Párna királynő (pillow queen): olyan leszbikus, aki kifejezetten kedveli, ha szexuális örömökben részesítik, azonban ezt nem hajlandó viszonozni.

Kiki: a kategória olyan lányokat foglal magába, akik sem a butch, sem a femme oldallal nem azonosulnak. A magukat kikinek bélyegző leszbikusok a tradicionális szerepek egyikével sem azonosulnak szívesen, köztes állapotot képviselnek a férfi és a női oldal végletei között.

Power dyke: olyan leszbikus, aki az LGBT közösségen belül vagy munkájának berkeiben hatalomra tett szert. Lehet esetleg egy szervezet vezetője, politikus, vagy sikeres üzletasszony.

Hasbian: olyan nő, aki leszbikusnak vallja magát, mégis férfiakkal randizik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott hölgy heteroszexuális, állhat a háttérben társadalmi nyomás vagy akár kíváncsiság is.

LAB avagy “Leszbikus a ballagásig”: leginkább egyetemistákra és főiskolásokra használt mozaikszó, ami arra utal, hogy az adott lány konkrét okokból vagy szimplán kíváncsiságból lányokkal randizik az egyetemi évei alatt, ám a ballagás után rájön, hogy valójában mégsem a nők vonzzák, és feleségül megy egy férfihez.

Ti melyik típushoz tartoztok? Írájtok meg nekünk kommentben! 🙂

Ha bármilyen kérdésetek, kérésetek, javaslatotok lenne, írjatok nekünk bátran a leszbograf@gmail.com e-mail címre, vagy keressetek meg minket a facebook profilunkon! http://www.facebook.com/leszbograf.szerkesztok

Gingerbread

One thought on “Leszbi sémák; Te melyik típusba tartozol?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s